Yenidoğanın idrarı
Yenidoğan bebeğin ilk idrarını 12-24saat içinde yapması beklenir. İlk günlerde tartı kaybetmeye başlayan bebek idrarını az yapacaktır; ama 5-7.günlerden itibaren, günde en az 6-8 idrarla dolu bez doldurması beklenir. Bu, bebeğin yeterli beslendiğinin de göstergesidir; çünkü anne sütünün de, mamanın da %90 kadarı sudur, dolayısıyla iyi beslenen ve bol su alan bebek fazlasını idrarla atacaktır. Bebeğin sarılığı varsa, idrar normalden sarı çıkabilir. Eğer bebek bezini değiştirdiğinizde bez hafif, idrar koyu renk ise bebek iyi doymuyor olabilir.
İlk günlerde ürik asit kristallerinin idrarda yoğunlaşmasına bağlı olarak, coğu annenin 'idrarında kan var' zannettiği ama idrarda somon rengi parlak bir renk ve kristaller görülebilir. Bebek büyüdükçe ve idrar daha sulu hale gelince kaybolacaktır.
Kız bebeklerde ilk günlerde hormonların etkisiyle hafif vaginal kanama ve bezde kırmızı renk gorülebilir. Kanama fazla miktarda olmadığı sürece normal kabul edilir.
Bebeğin bezi, bebeği emzirmeden önce ya da sonra değiştirilebilir. Emdikten sonra hemen uykuya dalan bebekleri rahatsız etmemek için bebeğin altını emzirmeden önce değiştirmek uygun olabilir; çünkü bazı bebekler altları açıldığında uyanabilmekte. (bebeğinizi emzirmek için uyandırmakta güçlük çekiyorsanız altını açmayı denemelisiniz)
Kabaca 2-3saatte bir emzirdiğinizi düşünürsek, 2-3 saatte bir ıslak bez görülmesi beklenir.
Günümüz piyasasındaki bezler, süper emici olduklarından, bezde idrar var mı, yok mu anlamak zor:
- bir elinize boş bir bez alın, diğer elinize de 1-2 çorba kaşığı su dökülmüş temiz bir bez alın. Dokunarak ve elinizle tartarak aradaki farkı anlamaya calışın,
-başka amaçla kullanmadığınız makasla bebeğinizin bezini kesip, içindeki mavi boncukların durumuna bakın, şişmişler mi?
- bezini değiştirmek için açtığınızda, bebeğin altını açık bırakıp, bebeğin idrar akımını, rengini ve miktarını gözlemleyebilirsiniz.
Yenidoğan bir bebeğin mesane kapasitesi 15-20 ml (yaklaşık 1çorba kaşığı) kadardır.
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>