Yeni annenin beslenmesi
Emziren anne, özellikle de bebeğini sadece anne sütü ile besleyen anneler, aynı gebelikteki gibi, bir bebeğin beslenmesinden tamamen sorumludurlar; yani hamilelik döneminde anne karnında göbek kordonu aracılığıyla pasif olarak beslenen bebek, doğduktan sonra da sadece annenin sütüyle memeler aracılığıyla aktif olarak beslenir duruma gelir; yani anne, gebelikte beslenmesine ne kadar dikkat edip özen gösterdiyse, doğum sonrasında beslenmesine daha da fazla dikkat etmelidir; çünkü anne, gebelikte içinde olandan daha büyük ve gittikçe büyüyen bir bebeği doyurmak zorundadır, hem de annenin iş yükü ve ihtiyaçları artmıştır, emzirmek bile başlı başına ciddi bir enerji kaybına neden olur.
Annenin beslenmesi, anne sütünün içeriğini, kokusunu ve rengini belirler. Bu nedenle bu dönemde temel hedef, annenin uygun besinlerle, kaliteli, sağlıklı ve dengeli beslenmesi olmalıdır.
Bebeklerin tad alışkanlıklarının anne sütü ile beslenme sırasında oluşmaya başladığı düşünülürse, bebeğinizde ileride sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşması için daha emzirirken yediklerinizide dikkat etmenizde fayda var.
Emziren anne özetle:
-+500 kalori /gün sadece emzirme nedeniyle harcamakta olduğu unutmamalı.
-kabaca günde 2500 kalorilik bir diyet almalı.
-3 ana ve en az 2 ara öğün atlanmamalı.
-dengeli ve kaliteli beslenmeli.
-gereksiz veya zararı olabilecek besinlerden uzak durmalı (alkol, kafein, tuzu bol işlenmiş yiyecekler, şarküteri...)
-bol su (en az 2-3 lt/gün) içmeli
-(vakit buldukça dinlenmeli, uyumalı)
-(ve birileri anneyi sürekli iyi beslenmesi konusunda uyarmalı)
Piyasada, emziren annenin yeterli ve dengeli beslenememesi durumlarında kullanması için üretilmiş takviye besin destekleri (milupa-lactamil) bulunmaktadır.
Yeni anne, kadın doğum doktoru da uygun görürse, multivitamin, demir, balık yağı, çinko, kalsiyum desteği alabilir. Destek almak istemezse bu takviyelerin bol olduğu besinlerle beslenmelidir.
İlginizi çekebilir:
-emziren anne ne yesin ne yemesin?
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>