Peynir
Peynir
Kalsiyumun en önemli kaynağı süt ve süt ürünleridir. Peynir de mayalanmış bir süt ürünüdür. Süt proteini olan kazeinin peynir mayası ya da peynir kültürü ile pıhtılaştırılması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen katı kıvamlı fermente süt ürünüdür. Kendine has dokusu, çeşitleri olan ve günlük hayatta sık kullanılan hem sağlıklı hem de önemli bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum dışında fosfor, potasyum, B kompleks vitaminleri ve D vitamini de içerir. Peynir yapıldığı sütün özelliklerine göre (inek, koyun, keçi, karışım..) farklı protein, yağ ve kalsiyum değerleri içerebilir.
1kibrit kutusu büyüklüğünde peynir yaklaşık 30 gramdır ve 1porsiyon kabul edilir.
1kibrit kutusu yağlı beyaz peynir yaklaşık 100 kaloridir, 7-8gr protein, 7-8gr yağ (light ürünlerde bu değer çok düşük), 50mg kalsiyum içerir.
1kibrit kutusu kaşar peyniri ise yaklaşık 130 kalori, 9gr protein,10gr yağ ve 220mg kalsiyum içerir.
Kabaca 9-10 kg sütten 1kg peynir elde edilir. Dünyada farklı kıvam, tuzluluk, renk ve besin değerlerinde peynirler bulunmaktadır; ama tüm peynirler kabaca süt, peynir mayası ve enzim (rennet-geviş getiren hayvanların midesinden elde edilirdi şimdilerde genetik olarak rennet üreten bakterilerden elde edilmekte) ve tuzdan yapılır.
Peynir yapılırken kaynatılmış süt kullanılması önemlidir. Sütün kaynatılmasıyla özellikle brusella, tüberküloz bakterileri ve diğer mikroplar ölür, peynir için daha uygun bir ortam sağlanır. Çiğ sütten yapılan peynirlerden brusella adı verilen hastalık bulaşabilir.
Bebeklere peynir başlarken tuzsuz ve yumuşak peynirler tercih edilmeli, hatta akşamdan temiz su içinde bekleterek sabah tuzun daha azalması ve peynirin yumuşaması sağlanabilir. Lor peyniri de uygun bir seçenektir. Bebekler için evde peynir hazırlanabilir.
Bebek ya da çocuğunuz için peynir alırken düşük tuzlu olanları seçmekte fayda var. Mihaliç veya tulum peyniri yerine dil peyniri, hellim, krem peynir, ricotta, lor, mozzarella gibi az tuzlular seçilmelidir. Bebek kahvaltısına katılabileceği gibi dilimler halinde parmak besini olarak da sunulabilir.
Annenin inek sütü allerjisi konusunda hassasiyeti fazlaysa keçi sütünden yapılmış peynir de başlanabilir.
Özellikle süt içmeyi sevmeyen çocuklar için peynir iyi bir alternatiftir. 1kibrit kutusu kadar peynir (yani 2dilim sert peynir) ya da 1çay bardağı kadar lor peyniri, 1 bardak süte eşittir.
4yaş üzeri çocuklarda kilo problemi varsa yağ oranı düşük, yani az yağlı peynirleri (light) tercih etmek uygun olur.
Fermente olması nedeniyle peynir, özellikle laktoz intoleransı olanlar için iyi bir alternatif.
Özellikle vegeteryanlar için kaliteli proteinin önemli bir kaynağıdır.
Çocuğunuz peyniri yemiyorsa omlet içinde, makarna üzerinde rendeleyerek,hellim kızartma, evde yapılmış cheeseburger, pizza içinde kullanabilir, kurabiye kalıpları ile sabah kahvaltıları için neşeli peynir dilimleri elde edebilirsiniz...
Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği'nin (AAPD) açıklamasına göre peynir yemek diş çürüklerini azalıyor.
İlginç bir şekilde, gebeliğinde çok peynir tüketen gebelerin çocuklarının dişlerinde daha az çürük geliştiği gösterilmiş.
İlginizi çekebilir:
Süt
Yoğurt
Kefir
Tereyağ
Kalsiyumdan zengin gıdalar
D vitamini eksikliği
Diş gelişimi
Evde lor peyniri yapımı
Evde taze peynir (ricotta) yapımı
Evde taze peynir yapımı