Persantil eğrisi ve değerlendirilmesi

Persantil, aynı yaştaki rastgele seçilmiş 100 çocuğu ölçülerine göre sıraya dizdiğinizde, çocuğunuzun bu çocuklara göre kaçıncı sırada olduğunu göstermeye denir.
Bir çocuğu değerlendirirken, o toplumdaki aynı yaş grubundaki çocukların ölçümlerinden elde edilmiş bir grafikten faydalanarak çocuğun hangi aralıkta olduğu saptanmasını sağlar.
Toplumdan aynı yaşta rastgele 100 çocuk alıp, tartı boy baş çevresi ölçümlerine göre küçükten büyüğe sıraya dizdiğimizi düşünün. 3,10,25,50,75,90,97. kişiler işaretlenir ve ilk 3 ile son 3 anormal kabul edilir. 50. çocuk ortancadır yani o toplumdaki en ortalama/normal (!) çocuk olduğu kabul edilir.
Farklı yaş grupları için tartı, boy ve baş çevresi persantil eğrileri vardır.
-her çocuğu kendi yaş grubunun eğrisinde değerlendirmek gerekir. (3yaşındaki çocuğu, 3yaşına uyan bölgede değerlendirirsiniz)
-her çocuğu kendi toplumununa ait persantil eğrisinde değerlendirmek gerekir. (Koreli çocuğu İsveç eğrisinde degerlendiremezsiniz)
-her çocuğu kendi ailesine göre değerlendirmek gerekir (anne babası çok uzun boylu olan çocuğun düşük persantilde olması, anne babası kısa olan çocuğun düşük persantilde olmasından farklıdır)
-her çocukta belirli zaman dilimlerinde persantil eğrisi işaretlenir ve kendi eğrisini takip edip etmediği gözlenir. Persantil eğrisinde düzleşme ya da eğri atlama olup olmadıgına bakılır. En az 2 çizgi aşağı/yukarı kayma ciddi problem göstergesidir ve ileri tetkik gerektirir.
-ölçümleri aynı doktorun her seferinde aynı aletleri kullanarak yapması önemlidir. Tartı değil ama boy ve baş çevresi ölçümleri elden ele farklılık gösterebilir.
Bu nedenle, bebeğinizi/çocuğunuzu düzenli takip eden doktorunuzun aynı aletlerle yaptığı ölçümleri aşı defterinizde bulunan persantil eğrisinde değerlendirmesi ve problem varsa erken dönemde tanı ve tedaviyi düzenleyip sizinle paylaşması çocuğunuzun sağlığı açısından önemlidir.