Muhallebi ve gece /kaşık maması-ek besin

Özelikle gece çok uyanan ve tartı alımı az olan bebeklere, gece yatmadan yarım-1saat önce başlanmalıdır. Doktorun önerisine göre ilk başlanacak ek besin muhallebi de olabilir. İnek sütü ya da biberon maması ile hazırlanabilir ya da bu amaçla satılan hazır kaşık mamaları tercih edilebilir. (bkn piyasadaki mamalar)
-Mama ile muhallebi hazırlanması: 1 su bardağı su ile 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra içerisine 6 ölçek bebeğin ayına uygun mama ilave edilir. Hazırlanan bu karışımın 120-150 ml (1 küçük muhallebi kasesi ya da 1çay bardağı) yemesi yeterlidir. İstenirse içine meyve eklenebilir.
-İnek sütü ile muhallebi (pirinç unu muhallebisi) hazırlanması: 100ml su, 100ml süt, 3 tatlı kaşığı pirinç unu muhallebi kıvamına gelinceye kadar ocakta pişirilir. İstenirse pişirme sırasında 1tatlı kaşığı şeker (esmer/beyaz) eklenebilir ya da muhallebi şekersiz hazırlanıp, piştikten sonra içine meyve püresi (muz, şeftali, armut, kayısı,erik,armut gibi) /pekmez eklenebilir. (Link şeker alternatifleri)
İnek sütüyle muhallebi hazırlanırken en sık sorulan soru, 'hani 1yaşından önce süt vermiyorduk?' Evet... sütün, 1yaşından önce çocuk beslenmesinde yeri yoktur; ama muhallebi, peynir, yoğurt, sütlü tatlılar (muhallebi, sütlaç, sütlü irmik tatlısı..) gibi süt ürünleri 1yaşından önce bebekler için en önemli kalsiyum kaynağıdır. İlle de 'inek sütü tüketmek istemiyorum' diyenlerdenseniz, keçi sütü ve ürünlerini de kullanabilirsiz. Unutmayın ki, piyasadaki mamaların da protein kaynağı çoğu kez inek sütüdür. Eğer çocuğunuzda inek sütü allerjisi yoksa onu en önemli kalsiyum ve protein kaynağı olan süt ürünlerinden mahrum etmenize gerek yok...İnek sütü ise 1yaşından sonra, süt olarak verilebilir.
Piyasada ticari olarak satılan gece mamaları/kaşık mamaları da bebeğin ayına uygun olmak şartıyla başlanabilir. Sütlü ya da sütsüz formları var. Sütlü olanlar zaten içeriklerinde süt/mama olduğundan su ile hazırlanırlar. Sütsüz olanlar da süt içermediklerinden mama ya da anne sütü ile hazırlanırlar, yani anne sütünüz fazla ise sütsüz mamaları tercih etmelisiniz. Sütsüz mamalar inek sütü allerjisi olan bebeklerde, bebeğin özel mamasını ekleyerek de kullanılabilir.
Pirinç içeriği fazla olanlar kabızlık problemine neden olabilir. Tahıllı mamalar ise barsakları rahatlatacak lif ve vitaminlerden zengindir.
Anne sütünün yapısı ısı ile bozulduğundan anne sütünden muhallebi yapılmaz; ama kıvam arttırıcılar ile pişirmeden muhallebi gibi tüketilebilir.
Bebeğe 7-8.aylardan itibaren evde yapılmış sütlaç, sütlü irmik tatlısı da verilebilir.
İlginizi çekebilir:
katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir.