Memelerin aşırı gerilmesi
Memelerin süt ile dolmasıyla beraber memelerde şişkinlik, ağrı, ağırlık ve gerginlik hissidir. Genellikle doğumdan sonraki 2-5.günlerde belirgindir.1-2 hafta içinde, memelerin artan süt miktarına uyum sağlamasıyla beraber bu gerilme hissi azalacaktır, hatta bazı anneler gerginlik hissi yaşamayınca sütün azaldığını düşünürler. Eğer memeleriniz çok ağrılı, sert, gergin, göğüs altına da uzanan ağrı ve hafif ateş de varsa ve bebek de emmede güçlük çekiyorsa acilen boşaltmakta fayda var.
Öneriler;
-sık sık, en geç 2-3 saatte bir emzirin.
-gerekiyorsa pompa ile memelerinizi boşaltın.(Burada ters bir durum var, çok pompalamak sütü arttırıp, daha fazla süt gelmesine neden olabilir o nedenle pompalamayı abartmayın.) Bebek, çok gerilen memeleri boşaltmakta güçlük çekiyorsa kısa bir süre pompa yaparak kanalların açılmasını sağlayıp, bebeğin işini kolaylaştırabilirsiniz.
-ılık duş alın, memelerin üzerine saç kurutma makinesi ya da ütü ile hafif ısıtılmış / ılık havlu koyun. Aşırı sıcak uygulamak, sütün kanallarda pıhtılaşmasına ve kanallarda tıkanmaya neden olabilir.
-lahana yapraklarının rahatlatması: Avrupa'da uzun yıllardır kullanılan bir yöntem. Yıkanmış ve buzdolabında bekleyen lahana yaprakları, emzirme sonrası meme başı ve kahverengi doku dışarda kalacak şekilde soğuk olarak memelerin üzerinde tutulduğunda, yaklaşık 2 saat içinde rahatlama gösterilmiş.
-sütyen / iç çamaşırınızın dar olmamasına dikkat edin.
-anneye emzirmeden hemen önce, doktora danışılarak, parasetamol ya da ibuprofen içeren ağrı kesiciler verilebilir.
-bebeğin doğumundan sonraki ilk saatlerden itibaren düzenli ve sık aralıklarla emzirmek, sizi memelerin gerilmesinden koruyacaktır.
Memeler aşırı gerginlik durumunda, uygun ve yeterli boşaltılmazsa meme kanallarında tıkanıklık, mastit ve abseye ilerleyebilir.