Kinoa
KİNOA
Aslında bir tahıl değil, yalancı tahıllar grubunda yer alır. Fiziksel özellikleri tahıllara benzeyen Güney Amerika'ya özgü bir bitki. Aztekler kinoayı 'besinlerin anası' olarak tanımlamışlar. Son yıllarda ülkemizde de bilinir, tanınır hale gelmiştir. 2013 yılı tüm dünyada 'uluslararası kinoa yılı' kabul edildi.
Kinoa, tahıllarla karşılaştırıldığında bazı farklı ve üstün özeliklere sahip. 100gr kinoa 370 kalori sağlar. Özellikle vücudun dışardan almasının zorunlu olduğu bazı aminoasitleri içerir ve en önemlisi protein içeriği diğer tahıllarla karşılaştırılamayacak kadar yüksektir. 100gr kinoa 14-18gr protein içerir. Lif içeriği çok zengindir. 100gr 7gr lif içerir. B vitaminleri, E vitamini, folik asit, demir, bakır, kalsiyum, potasyum, manganez ve magnezyumdan zengindir.
Tüketilmeden önce en dıştaki kabuk kısmı uzaklaştırılmış olmalıdır. Kabuk kısmın hem acımsı, sabunumsu tadı rahatsız edicidir, hem de içerdiği bir madde nedeniyle fazla tüketilirse karın ağrısı, kusma,ishal yapabilir.
Kullanılmadan önce , artık temiz su akana kadar bol suda yıkanmalı. Kinoa aynı bulgur, pirinç gibi pişirilir. 1ölçü kinoaya 3ölçü su eklenerek pişirilir. Pişirilirken çok su alıp şişer, topaklanmaması için pişirilirken mutlaka karıştırılmalıdır.
Kuru ve serin ortamda muhafaza edilmeli. Un şeklindeki kinoa, içerdiği yağ asitlerinin dış ortamla karşılaşması nedeniyle daha çabuk bozulduğundan hava almaz kaplarda saklanmalı.
EWG'ye göre mutlaka organik olması gerekmez; ama piyasada bulunan kinoaların çoğu organiktir.
Gluten içermez.
Vejeteryanlar için önemli bir protein ve mineral kaynağıdır.
İlginizi çekebilir:
-bebeklere ne zaman kinoa başlanır?
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>