Gaz tedavisi
Gaz tedavisi
-Doktor tarafından kolik tanısı konan bebekte en önemlisi anne babanın bu durumun geçici olduğu ve bu dönemin bebeğin ileri yaşlarında bir probleme neden olmayacağına ikna edilmesidir. Bu dönemde mümkünse aile büyüklerinden yardım istenmeli ve özellikle annenin aşırı yıpranması ve üzülmesi engellenmelidir. Bebek ağladığı dönemlerde annenin sakin olması, bebeğe bağırmamak, bebeğin yanında ağlamamak önemlidir. Bebek annesinin üzüldüğünü yada ağladığını hissetiğinde ‘kötü şeyler oluyor’ düşüncesiyle huzursuzluğu daha da artabilir.
-Titreşim yapan ev aletlerinin (çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi,aspiratör,elektrikli süpürge) gürültüsü genelde rahatlatıcıdır.
-Genelde bebekler araba ile gezdirildiklerinde (motorlu taşıt, puset değil) biraz önce şiddetle ağlayan bebek kendisi değilmiş gibi hemen rahatlar ve uykuya dalar.
-Kollar hafif öne kavuşturulmuş biçimde ve karın, taşıyan kişiye bakacak şekilde kucaklamak ve yumuşak ses tonu ile konuşarak ya da ninni söyleyerek dolaştırmak da faydalı olabilir.
-Piyasada bu amaçla hazırlanmış müzikler de dinletilebilir.
-Karın üzerine konan ılık havlu, karın ve sırt üzerine yapılacak masaj ve bacakların karına doğru bükülmesi şeklindeki ufak ritmik hareketler de yardımcı olabilir.
-Emziren annenin diyetinde özellikle inek sütü başta olmak üzere soya, yumurta akı, fındık-fıstık, kakao, çikolata gibi allerjiye neden olabilecek besinler ve çay, kahve,sigara, alkol ve bazı ilaçlar gibi uyarıcılar sorgulanmalı, bu gıdaların ve gaz yapma potansiyeli yüksek portakal suyu, kuru baklagiller, lahana, brüksel lahanası gibi gıdaların tüketilmemesi önerilmelidir.
-Formül mama ile beslenen bebeklerde doktor tavsiyesi ile probiyotik eklenmiş mamalar(özelikle lactobacillus reuterii), hidrolize yada hipoallerjenik mamalar denenebilir.
-Bazı biberonların gazı azaltıcı etkileri gösterilmiştir. Emzik kısa dönemde rahatlamayı sağlasa da uzun dönemde gaz yutma olasılığını artıracağından dikkatle kullanılmalıdır.
-Rezene çayı, papatya çayı az miktarlarda bebeğe verilebilir ama emziren anneler de birer bardağı geçmemek şartıyla tüketebilirler. Her bitkisel ilacın her durumda kullanılmayacağı gerçeğinden yola çıkarak bu dönemde hem bebek hem de anne tarafından meyan kökü, sinemaki, anason kullanılmamalıdır.
-Bütün bu yöntemlere rağmen rahatlamayan bebeklerde gaz giderici ilaçlar denenebilir fakat hiçbir gaz ilacının yukarıdaki önerilere üstünlüğü yoktur, doktor tarafından önerilen ilaç denenebilir.
-Özetle tartı alımı ve nörolojik gelişimi normal olan ve kolik atakları dışında huzurlu ve uykusu iyi olan bebeğin kolik probleminin kendiliğinden azalarak kaybolacağı ve bu dönemdeki tedavi yöntemlerinin hiçbirinin kesin sonuç sağlamayabileceği bilinmeli ve aile bu konuda ikna edilmelidir.
-Büyük çocuklarda sorunun gaz olduğundan emin olduktan sonra karın üzerine ılık havlu konabilir. (Ayakların sıcak tutulması önerilir)
-gaz yapan yiyeceklerin kesilmesi,
-sakız çiğnenmemesi,
-bol ılık su tüketilmesi,
-rezene çayı,
-gaz giderici ilaçlar kullanılabilir.
-geçmeyen ve artan gaz problemlerinde çocuk gastroenteroloji uzmanına danışılmalıdır.