Ek besinleri başlamada ana kurallar...
Ek besinleri başlamada ana kurallar:
-bebeğin günlük beslenmesinde kabaca 3 ana 2 ara öğün bulunur. Ek besinler başlanırken önce ara öğünler, sabah-öğle arası (saat10-11 gibi) ve öğleden sonra(saat16-17 gibi) başlanır. Anne sütü alan bebeklere, ana öğün saatlerinde anne sütüne devam edilip, önce ara öğünler ek besin olarak takviye edilmelidir.
-ek besinlere 4.aydan erken başlamak alerji, intolerans ve mide-barsak problemlerine neden olabilir. Ek besinlere 6. aydan geç başlamak ise bebeğin tolere etmesini zorlaştırır.
-ek besinleri 3 gün kuralına göre başlamak uygun olur; yani aynı besini, ardarda 3 gün, artan miktarlarda tattırmalı, böylece bebeğin yavaş alışması ve varsa yan etkilerin gözlemlenmesi sağlanır.
-ilk başlanacak besinler, alerji olasılığı düşük, kolay sindirilebilen, basit besinler olmalıdır.
-ek besinler başlanırken, her bebekte aynı besinler ve sıra takip edilmeyebilir. Yeterli tartı alamayan ya da gece sık uyanan bebeklerde gece yatmadan önce muhallebi ilk başlanacak ek besin olabilirken, kilosu fazla bebeklerde sebze yemekleri , meyve, yoğurt ilk ek besin olarak tercih edilebilir.
-ek besinler pütürlü verilmeli: ek besinler, cam rende ya da tel süzgeçten geçirilerek ya da çatal / patates ezme aletiyle ezilerek verilmeli, blender mümkünse kullanılmamalıdır.
-ek besinleri hazırlarken el temizliğine, hazırlanacak kapların, kullanılacak suyun ve besinlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
-1 yaşından önce bebeklere süt verilmez ama süt ürünleri(yoğurt, peynir, muhallebi..) verilebilir. (inek sütü gerçeği için tıkla)
-1 yaşından önce bebeklere bal verilmez.(bal zehirlenmesi için tıkla)
-meyve suları yerine, liften zengin meyvenin kendisi tercih edilmelidir
-1 yaşından önce alerji potansiyeli yüksek besinler (yumurta akı,kakao-çikolata, tropikal meyveler, çilek, yağlı tohumlar, kuruyemiş) verilmemelidir.
-boğulma riski yaratabilecek taneli besinlere dikkat edilmeli, mümkünse 4 yaşından önce verilmemelidir. (boğulma için tıkla)
-bakla, genetik yatkınlığı olan erkek çocuklarda, kansızlığa neden olabileceğinden bakla verilmesi konusunda acele edilmemelidir.(bakla zehirlenmesi için tıkla)
-ek besinlere tuz, salça eklenmemeli, mümkünse baharatlar ile tatlandırılmalı, beyaz şeker ve şeker türevleri olabildiğince az kullanılmamalı, bebeğin nötr tadlara alışması sağlanmalı,
-ek besinlere, bebek açken başlanmalı,
-bebek hastayken, yeni besinler tattırmak yerine, daha önce denenmiş ve sevdiği yiyecekler tercih edilmeli,
-taze meyve, sebzeler mümkünse mevsiminde kullanılmalı, koruyucu içeren paketlenmiş ya da konserve ürünler mecbur kalmadıkça tecih edilmemeli,
-her bebeğin her sunulanı yemek zorunda olmadığını ve onun da çok / az seveceği besinler olacağı gerçeğini unutmamakta fayda var; bu nedenle besinler konusunda çok ısrarcı olunmamalıdır. Beğenmediklerini beğendiklerinin içine gizleyerek sunmayı deneyebilirsiniz.
-yemekler gün içinde, aynı saatlerde ve mama sandalyesinde verilmeli,
-bebeğe, televizyon karşısında ya da oyun yaparak yemek yedirmeye alıştırmamak gerekir.
İlginizi çekebilir:
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>