Düz veya çökük / ters dönmüş meme başı
Bazı kadınların memebaşları kahverengi doku ile aynı seviyede, bazı kadınlarınki ise ters dönmüş, çökük, içe gömük memebaşı şeklinde olabilir. Hormonların etkisiyle özellikle gebelik sonuna doğru memebaşları belirginleşmeye başlar. Bazı gebelerde, memebaşlarındaki bu değişiklik fazla olmayabilir ve anne adayı membaşlarının emzirmeye uygun olup olmadığını merak ediyor olabilir. Memebaşlarını, kahverengi dokunun hemen bitiminden, başparmak ve işaret parmağınız arasında sıkıştırdığınızda:
-memebaşları belirgin hale geliyor, öne doğru daha da ilerliyorsa memebaşlarınızın yapısıyla ilgili kabaca bir problem olmadığını düşünebilirsiniz.
-memebaşları öne doğru çıkmıyor ya da dikilmiyorsa, kabaca düz memebaşlarınız vardır ve büyük olasılıkla emzireceksinizdir.
-memebaşları kayboluyor ya da daha da içeri çöküyorsa ters dönmüş memebaşlarınız, doğum sonrasında bebeğiniz için sorun olabilir (olmayabilir de..)
(memebaşlarının gebelik döneminde fazla uyarılması, oksitosin hormonunu tetikleyerek, rahim kasılmalarını başlatabilir, o nedenle özellikle gebelik son döneminde memebaşlarının -her ihtimale karşı- fazla uyarılmaması uygun olur)
Düz memebaşları: Memebaşı, genellikle gebelik son dönemi ve emzirme döneminde az da olsa belirginleşir ve bebek kolaylıkla emebilir. Başparmak ve işaret parmağı arasında şıkıştırılıp yuvarlandığında biraz da olsa belirginleşir. Emzirmeden hemen önce sıkıştırmak ya da memebaşlarına soğuk bir şey dokundurmak faydalı olabilir. Bebeğin asıl alması gereken yer tüm kahverengi doku (areola) olduğundan, emmede çoğu kez sorun yaşanmaz.
Çökük ya da ters dönmüş memebaşları ise daha büyük problemdir ve memeler gerginleştiğinde daha da içeri kaçabilir. Bu durumda emzirmek, hem bebek hem de anne için eziyete dönüşür. Çözüm olarak:
-hoffman tekniği: iki başparmak ile memebaşı ters yönlerde çekilerek, memebaşının altında olup memebaşını içeri çeken bağlar rahatlatılmaya çalışılır.
-emzirme sırasında silikon memebaşı denenebilir,
-emzirme aralarında ise niplet (memebaşı çıkartıcı) kullanılarak, memebaşının az da olsa dışarıya çıkması için uğraşılır.
Çökük ya da ters dönmüş meme başını bebek hiçbir türlü alamıyorsa, anne sütünün sağılarak biberon ile beslenme son çaredir.
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>