Dişlerde renk değişiklikleri / Lekelenmeler
+Dişlerde renk değişiklikleri / Lekelenmeler
Bazen diş üzerinde istenmeyen renk değişiklikleri görülebilir. Renk değişiklikleri, dişin tümünü etkileyebileceği gibi, diş üzerinde bazı alanlarda yüzeyel olarak da görülebilir. Bu lekelenmeler bazen kalıcı olabildiği gibi bazen de basit bir diş temizliği ile ortadan kalkabilir.
Dişteki renk değişiklikleri kozmetik olarak rahatsız edici olabildiği gibi, dişteki önemli bir problemin göstergesi olabilir.
Kabaca
-dıştan kaynaklananlar: dişin mine tabakası üzerinde meydana gelen değişikliklerdir: ilaçlara bağlı lekelenmeler, çay-kahve fazla tüketilmesine bağlı lekelenmeler...
-içerden kaynaklananlar: dişin kanlanmasını ya da genel yapısını bozan travma, çürük, flor fazlalığı, tetrasiklin kullanımı gibi nedenlerle dişin bütünün...
Farklı nedenleri olabilir:
-gebelikte ya da erken bebeklikte kullanılan tetrasiklin gibi ilaçlar dişlerde kalıcı sarı lekelere neden olur.
-travma: zaman içinde dişte kararma meydana gelir
-çürükler
-ağız içi hijyenin kötü olması
-fazla flor uygulanması ya da sulardaki flor yoğunluğunun fazla olması:dişlerde tebeşir beyazı ya da koyu kahverengi lekeler şeklinde görülür.
-sistemik hastalıklar
-geçirilmiş ağır yenidoğan sarılığı
-uzun süreli antibiyotik kullanımı
-diş çıkartma döneminde yüksek ateş
-genetik bozukluklar
-diş ya da diş etine travma: bebek dişi ya da diş etinde travma bebek dişinde gri ya da pembe nokta olarak görülür.
-sigara, çay, kahve fazla tüketilmesi(çocuk yaş grubunda nadir)
-yeni çıkan kalıcı dişlerin üzerinde iç ve dış yüzeylerde bazen kahverengi-siyah lekelenmeler görülebilir. Pigment üreten bir çeşit bakterinin tükürük içindeki demiri kullanarak dişleri boyamasıyla ilgilidir. Kötü ağız bakımının dolaylı bir göstergesi olsa da bu çocuklarda beklenenin aksine daha az çürüğe rastlandığı görülmüş. Lekeler, diş hekimi tarafından temizlenebilir ama tekrar oluşmaması için ağız ve diş bakımına maksimum özen gösterilmelidir.
-sık kullanılan ilaçlar/takviyeler : D vitamini damla ve özellikle demir içeren damla ya da şurupların kullanımı sonucu süt dişlerinde çizgilenmeler meydana gelmektedir.
Fırçalamanın ve ağız bakımının iyi yapılması ile bu lekelerin yoğunluğu azaltılabilir; ancak profesyonel olarak dişhekimininin temizlemesi daha faydalı olacaktır. Ancak bunun için çocuğun kooperasyonu önemlidir. Ayrıca bu lekelenmeler temizlendikten sonra tekrar edebilmektedir. O nedenle özellikle demir damlalarını uygun dönemlerde kullanıp, artık demir ihtiyacı olmadığı kan tetkiklerinde görülünce kesmek gerekir.
Süt dişlerinin rengi kalıcı dişlere göre daha beyazdır. Bu iki diş, diş değiştirme döneminde yanyana görüldüğünde, aileler kalıcı dişleri daha sarı gördüğü için göz yanılmasından dolayı endişelenmektedir.
Diş rengimizin biraz da genetiğimizle ilgili olduğunu unutmamak gerekir.
Çocuğunuzun ya da bebeğinizin dişlerinde renk değişikliği ya da lekelenme gördüğünüzde diş hekiminize danışmanızda fayda vardır.
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>