D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ / RAŞİTİZM
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ / RAŞİTİZM
D vitamini yağda çözünen ve vücudumuzda hormon gibi davranan bir vitamindir.
Bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimini arttırır, kemiklerde depolanmasını sağlar. Sağlıklı diş ve kemik yapısı için gereklidir.
D vitaminini vücudumuza almanın en kolay ve ucuz yolu güneşlenmektir. (güneşin altında yanmak/bronzlaşmak değil) Güneşten sağlanan D vitamini, güneş olmadığında kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. Güneş ihtiyacı, yaş, cinsiyet, deri rengi ve iklime göre değişir.
Raşitizm ise, D vitamini eksikliğine bağlı olarak, çocuklarda kemiklerin yumuşak ve zayıf olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Genellikle D vitamininin, vücudun ihtiyacından daha az sağlanmasına bağlıdır. Annede eksiklik yoksa, D vitamini eksikliği ilk 2-3ay görülmez. D vitamini eksikliği en sık 3ay-2yaş arasındaki hızlı büyüme döneminde görülür.
Raşitizm için risk altındakiler:
-hızlı büyüme dönemleri: hızlı büyüme, D vitamini eksikliğinin en önemli sebeplerindendir.
-prematüreler :erken doğduklarından eksik depoları vardır ve hızlı büyüdükleri için risk fazladır.
-anne sütü ile beslenme: anne sütünün D vitamini içeriği düşük olduğundan hayatın ilk haftalarından (Türkiye'de 10-15.günlerde) itibaren D vitamini da la başlanır.
-güneş ışığının az olması : kış ayları,
-kuzey ülkelerinde yaşamak,
-koyu tenli olmak,
-başka bir hastalık varlığı : D vitamini yağda çözünen vitaminlerden biri olduğundan yağ emilim bozukluğuyla giden hastalıklar,
-ilaç kullanımı : havale ilaçları
-karanlık ortamda çalışanlar