Balkabağı
BALKABAĞI (pumpkin)
Aslında bir meyve. Salatalık ve kavun ile aynı ailenin üyesidir. Protein, demir, potasyumdan zengin, yağ ve kaloriden fakir. Lif içerir. 100gr balkabağı 26kaloridir.
A vitamini öncüsü olan beta karotenden zengindir, fazla tüketildiğinde insan vücuduna sararmış( turuncu ) görüntü verir yani el, ayak tabanları, burun ve kulak kepçesi sararır. Hiperkarotenemi
Tohumları kuruyemiş olarak tüketilir. Kabak çekirdeği, protein, mineral(özellikle demir), lif, vitamin ve omega3'ten çok zengindir. Parazitozlarda(barsak parazitleri) tedavi amaçlı kullanılır. 100gr kabak çekirdeği 560 kaloridir ve 30gr protein içerir, buna karşın kolesterol içermez.
Bütün halinde, parçalanmamış balkabakları serin ortamda aylarca saklanabilir.
Kesilmiş olanları 3-4gün içinde tüketmek gerekir. Dondurulmaya dayanıklıdır. Derin dondurucuda kesilmiş ya da pişirilmiş haliyle saklayabilirsiniz.
Bütün kabağı keskin bir bıçakla kestikten sonra içindeki çekirdekleri ve ana gövdeye bağlı lifleri biraz derinden alın, kabuklarını soyun ve dilimleyin.
Buharda pisirilebilir, kaynatılabilir, fırınlanabilir. Pişirme sırasında su salabilir.
6-8. aylardan itibaren balkabağına başlayabilirsiniz.
Elma, muz, kayısı, mercimek, havuç, tavuk ve yoğurtla uyumlu tadlar elde edebilirsiniz
En iyisi daha önce tattırdığınız bir meyve ile beraber ya da sebze çorbasının içinde başlamak olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe tarçın ve ceviz ile de tadlandırabilirsiniz. Balkabağı çorbasını da deneyebilirsiniz.
Kimyasallardan fazla etkilenebileceğinden EWG'ye göre organik tercih edilmesi önemli.
Balkabağı çorbası
Balkabağı püresi
Balkabağı tatlısı