Anne sütünün evreleri
Bebeğin doğumundan hemen sonra anne sütünün içeriği de değişmeye başlar.
~Kolostrum(ağız sütü- ilksüt): Gebelik sonunda hazırlanan ve bebek doğduktan sonraki ilk birkaç günde salgılanan, sarı, koyu kıvamlı, yağdan fakir, protein, vitamin ve minerallerden zengin süttür. Kolostrumun sarı rengini, içerdiği beta karoten verir. Bebeğin infeksiyonlarla savaşmasını sağlayacak koruyuculardan zengindir.
100 ml kolostrumun enerji içeriği 67kaloridir. Bir öğünde üretilen miktar 2-20ml arasındadır. Yenidoğanın mide kapasitesini düşünürsek, ilk günlerde yeterlidir..
Kolostrumun tam alınması:
-bebeğin anne karnındayken barsaklarında oluşan mekonyumun (ilk kaka) erken atılmasını sağlar,
-bebeği yenidoğan sarılığından korur,
-miktarı çok az olmasına rağmen bebeğin ilk günlerdeki ihtiyacini karşılamaya yeterlidir.
-bebeğin doğum sonrasında barsaklarında gelişmeye başlayan yararlı bifidobakterlerin çoğalmasını sağlar.
~Geçiş sütü: 7-15.günler arasında kolostrumdan olgun süte geçiş evresinde, süt daha sulu olmaya başlar ve zengin protein yerine yağ, vitamin ve laktoz miktarında artış olur, sütün kalorisi de artmış olur.
~Olgun süt: 2.haftadan sonra içeriği değişen ve artık bebeğin ihtiyaçlarını karşılayan süttür. 100ml olgun süt yaklaşık 75 kaloridir.
Anne sütünün içeriği ve miktarı değişse de, bebek için özellikle ilk 6ayda en önemli besin olması özelliği değişmez ve tartışılmazdır...
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>