Anne sütü ve özellikleri

Anne sütü nedir?
Annenin bebeğini beslemesi için, anne memelerinde üretilen ve ilk 6 ayda bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen sıvı besindir.
Anne sütünün %90'ı sudur, geri kalan %10 bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli protein, yağ, karbonhidrat, vitaminler, mineraller, bağışıklık sistemini güçlendiren maddelerden oluşur. İlk 6ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılatacak yapıdadır. (sadece D vitamini takviyesi yapılması gerekli olabilir.)
Anne sütünün aktif ve dinamik bir yapısı vardır ve içeriği sürekli değişkendir:
-bebeğin kaç aylık doğduğuna (prematüre / zamanında doğmuş),
-bebeğin doğum sonrası kaç aylık olduğuna,
-annenin yaşına,
-mevsime,
-bebeğin emme özelliklerine,
-gün içinde beslenme saatlerine göre anne sütünün içeriği farklılık gösterir.
Anne sütünün içeriği emzirme süresinde de değişkendir; yani bebek ilk emmeye başladığında gelen süt olan önsüt, emzirmenin başlangıcında, bebeğin susuzluğunu gidermeye, enerji ihtiyacını karşılamaya yani kan şekerini yükseltmeye, bebeğin açlık hissini gidermeye yönelik karbonhidrattan ve sudan zengin süttür. Eğer bebek sadece önsüt alacak olursa laktoz içeriği fazla olduğundan gaz, karın ağrısı,rahatlayamama gibi problemler görülebilir.
Emzirmenin sonuna doğru gelen sonsüt ise yağdan zengindir ve bebeğin doymasını, kilo almasını ve rahat uyumasını sağlar. Bebeğin tüm memeyi alması, sonuna kadar emmesi (anneler memelerin çok yumuşadıklarını hissederler) ve bebeğin memeyi kendisi bırakması, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gereklidir.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF anne sütü ile beslenmenin;
-doğumdan hemen sonra başlamasını,
-ilk 6ay, sadece anne sütü ile devam etmesini ve
-emzirmenin 6.aydan sonra uygun besinlerle takviye edilerek, 2 yaşına kadar devam etmesini öneriyor...
UNICEF verilerine göre Türkiye'de ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranı ise sadece %1,3 ....
if($yaz->katID==108) { ?> Yukarıda yazılı olan tüm olaylar gerçekte yaşanmış olup, çocukların yaş ve cinsiyetleri ve olayın seyri hasta mahrumiyeti açısından anlatım sırasında değiştirilmiş olabilir. } ?>